ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΥ

Δελτίο Τύπου

Συγκεντρώσεις έξω από τα Κέντρα Υγείας την Τρίτη 4 Απρίλη


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Για δεύτερη φορά πρόσφατα, και πολλοστή τις τελευταίες δεκαετίες, θρηνούμε ανθρώπινες ζωές στα νησιά του Βορείου Αιγαίου με ένα μεγάλο “αν” μετά από κάθε συμβάν. Αν υπήρχε βάρδια στο ασθενοφόρο την “κακιά στιγμή”, μήπως τώρα θα ζούσε…

Όλοι οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) του Β. Αιγαίου αλλά και όλοι οι πολίτες, είμαστε καθημερινά μάρτυρες της αδιαφορίας των Διοικήσεων για προσλήψεις αναγκαίου προσωπικού στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), συστηματικής υποστελέχωσης των Μονάδων, αλλά και περιορισμού του ωραρίου λειτουργίας με υποχρεωτικές μετακινήσεις προσωπικού.

Σήμερα, σε όλα τα ΚΥ υπάρχει έλλειψη προσωπικού Πληρωματων Ασθενοφορων με αποτέλεσμα τα ασθενοφόρα οχήματα να βρίσκονται καθηλωμένα για δεκάδες οκτάωρα κάθε μήνα. Το ΕΚΑΒ επιβαρύνεται με όλες αυτές τις διακομηδές της περιφέρειας τη στιγμή που και αυτός ο Φορέας παραμένει υποστελεχωμένος. Οι χρόνοι επέμβασης έχουν πάψει να είναι “άμεσοι” αφού τα ασθενοφόρα που επιχειρούν ξεκινάνε από τη Μυτιλήνη ή Καλλονή.

Στα ΚΥ της Λέσβου (πλην του Πλωμαρίου) υπάρχουν περισσότερα από 30 κενά 8ώρα. Εξάλλου οι συσσωρευμένες άδειες του υπάρχοντος προσωπικού δημιουργούν επιπλέον κενά κάθε μήνα. Απαιτούνται άμεσα τρεις Διασώστες. Το Κ.Υ. Πυργίου (Χίος) με τους μόλις δύο υπαλλήλους στο ασθενοφόρο καλύπτει μετα βίας 30-40 βάρδιες από τις 90 απαιτούμενες. Ανάλογη εικόνα στη Σάμο και Ικαρία. Κάθε ΚΥ για την πλήρη κάλυψη των βαρδιών του μήνα χρειάζεται έξι υπαλλήλους.

Ζητάμε 

  • άμεσες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού προκειμένου να μηδενιστούν οι κενές βάρδιες στο προσωπικό “πρώτης γραμμής”
  • μονιμοποίηση των συμβασιούχων και προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων όλων των ειδικοτήτων
  • επαναλειτουργία της 24ωρης λειτουργίας του ΚΥ Μυτιλήνης και άρση των υποχρεωτικών μετακινήσεων του προσωπικού
  • στελέχωση του ΚΥ Χίου το οποίο έχει καταντήσει “Κέντρο Υγείας φάντασμα”

Στηρίζουμε τις δράσεις του Εργατικού Κέντρου και άλλων τοπικών φορέων και καλούμε όλους τους συναδέλφους και την τοπική κοινωνία σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα Κέντρα Υγείας την Τρίτη 4 Απριλίου 2023.

  • ΚΥ Μυτιλήνης ώρα 9 πμ
  • ΚΥ Καλλονής ώρα 12 μμ
  • ΚΥ Άντισσας ώρα 1 μμ